Biocyclic Vegan farm Zonnegoed in the Netherlands named “Agricultural Entrepreneur of the Year 2022” – Boerderij March 2022

Foto: Jan Willem Schouten / Boerderij.nl

The certified biocyclic vegan farm Zonnegoed from Ens (Flevoland) has been named Agricultural Entrepreneur of the Year 2022. The ‘No Shit’ arable farmers received a cheque worth €12,500 in De Basiliek in Veenendaal.

In the jury report, Zonnegoed is described as a unique concept based on a closed-loop approach without animals. Joost van Strien and Christiaan Feickens have no lack of vision and perseverance. Their biocyclic vegan Zonnegoed farm is the first vegan arable farm in the Netherlands. The concept is very future-oriented.

Letter from Chris & Joost:

Beste vrienden van de No Shit Beweging,

Op 31 maart zijn we door een vakjury die de Nederlandse landbouwsector breed vertegenwoordigt (oa LTO Nederland, Wageningen University and Research (WUR), Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel -de supermarkten- en SKAL) uit vijf genomineerden verkozen tot…


Agrarisch Ondernemer 2022!
 

De prijs werd uitgereikt door landbouwminister Staghouwer himself.
We zijn oneindig trots!

Door het winnen van deze prijs voelen we ons erkend in onze missie. Het is een onverwachte eer: we hebben het idee dat we soms ver voor de muziek uit lopen, en dit geeft aan dat we op een goed spoor zitten. Deze prijs geeft ons een mooi podium om onze visie uit te dragen: we kunnen nu aan nog meer mensen (consumenten en collega-boeren) laten zien dat het mogelijk is om puur plantaardig, klimaatvriendelijk, natuurinclusief en ethisch verantwoord voedsel te produceren. En dat, niet onbelangrijk, met een goed verdienmodel. We hopen dat dit andere akkerbouwers aanspoort om ook de overstap naar biovegan te maken. Want wat betekent deze prijs als No shit en biovegan landbouw niet groeit, en niet de nieuwe standaard wordt? Dan is wat wij doen slechts een druppel op een gloeiende planeet.

Uit het juryrapport:

Aan visie en doorzettingskracht geen gebrek bij Joost van Strien en Christiaan Feickens. Hun biologisch dynamisch bedrijf Zonnegoed is het eerste vegan akkerbouwbedrijf in Nederland. Een uniek concept met een kringloopgedachte zonder dieren. De ondernemers kiezen voor de uitdagende merknaam No Shit.

De focus ligt op de bodem, de basis voor productie. In een uitgekiend bouwplan met luzerne en grasklaver als natuurlijke stikstofbinders zoeken de akkerbouwers naar een balans. Een voedselbos dient als trekpleister voor vogels en insecten, en moet door de centrale ligging de ziektedruk verminderen.

(…) Een ijkpunt voor de toekomst? De jury twijfelt. Of blijft het een nichemarkt, en pikt de reguliere landbouw elementen op? De tijd gaat dit leren. Het concept is in ieder geval toekomstgericht.  

We bedanken iedereen die op ons heeft gestemd, ons heeft gesteund en geïnspireerd in de afgelopen tijd. Ook jullie, lezers van de nieuwsbrief, speciaal bedankt voor alle steun! Het is heel belangrijk voor ons. Alleen samen maken we de No Shit Beweging!

 

Feestelijke groet,

Chris en Joost

 

Ps Onze nieuwe website staat live. Neem vast een kijkje op noshitfood.nl